Persoonlijk contact!

Bel ons
03-385 21 96

Meer informatie?
Bestel de gratis catalogus

Bekijk al onze prijzen
Vraag de gratis prijslijst aan

Donderdag 24 mei 2012

Hoe brandveilig is uw beursstand eigenlijk?

Een beurs is eigenlijk een verzameling van tijdelijke “winkeltjes”, de beursstands. Deze stands kunnen op heel veel verschillende manieren worden gerealiseerd. Ik schreef al eerder over de diverse vormen van standbouw en standinrichting. Maar hoe zit het eigenlijk met de brandveiligheid van deze beursstands?

 

beursstand brandveiligheid
Geen eenduidige brandnormering

Iedere beurslocatie heeft zijn eigen brandveiligheid voorschriften. Deze geven aan waar de tentoongestelde materialen aan moeten voldoen. Denk daarbij aan brandvertraging, vlamvatten, het vrijkomen van giftige stoffen, rookontwikkeling etc. etc. Probleem als het gaat om brandnormering en de brandveiligheid van beursstands is dat iedere locatie zijn eigen eisen kan stellen. En die kunnen ook nog eens afhankelijk zijn van het type evenement. Lastig, want onze standsystemen worden over de hele wereld voor verschillende beurzen en events gebruikt. En overal gelden dus weer andere normen als het gaat om bandveiligheid. Deze kunnen niet alleen per locatie of per land verschillen, maar bijvoorbeeld ook per staat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan deelnemen aan beurzen in Amerika.

De brandveiligheid van systeemstands, houtbouwstands en bedrukte panelen

Beursstands zoals wij die leveren zijn duurzaam. Wat wil zeggen dat ze iedere keer opnieuw kunnen worden gebruikt. De meest gebruikte grondstof voor onze modulaire standbouwsystemen en frames is geanodiseerd of gepoedercoat aluminium. Aluminium stands voldoen aan strenge brandnormen en zijn per definitie veel brandveiliger als bijvoorbeeld “custom-made’ houtbouwstands. Maar de frames zijn natuurlijk “slechts” de drager van de communicatie. Cruciaal als het gaat om brandveiligheid en brandnormering zijn dan ook de gebruikte materialen voor deze communicatie. Denk daarbij aan magneetbanen of prints op stof, kunststof of doek. Deze kunnen van verschillende materialen worden gemaakt met verschillende brandnormeringen.

Hoe is dit bij ons geregeld?

Omdat we onze klanten graag zo goed mogelijk willen helpen aan een succesvolle en  onbezorgde beursdeelname houden we ons als Expo Display Service Group actief met dit onderwerp bezig. Dit betekent voor onze klanten het volgende:

  • We maken bij de keuze van onze printmaterialen uitsluitend gebruik van de materialen die voldoen aan de hoogst mogelijke beschikbare brandnormering.
  • Daardoor voldoen bijna al onze printmaterialen aan de B1 normering
  • Wij leveren onze klanten (op verzoek) een kopie van de brandveiligheid certificaten behorende bij deze materialen. Deze zijn afhankelijk van het gekozen type beursstand systeem.

PVC als low-budget oplossing?

PVC materialen hebben al geruime tijd een slechte naam als het gaat om brandveiligheid. Bovendien hebben wij PVC uit milieuoogpunt en uit oogpunt van kwetsbaarheid al geruime tijd geleden nagenoeg uitgebannen als communicatie drager voor bijvoorbeeld onze magneetbanen. Toch worden “in de markt” dergelijke materialen nog steeds aangeprezen en gebruikt, vooral door “low-budget” aanbieders. Dit omdat PVC een relatief goedkoop materiaal is. De alternatieven “Duraplan” en” Polyester” zijn niet alleen duurzamer maar ook een stuk brandveiliger.

Roomser dan de paus?

Nu is het is heel eenvoudig om hier een heel mooi verhaal over onszelf op te hangen over hoe goed we bezig zijn met het thema brandveiligheid. Toch zijn ook wij niet roomser dan de paus en zijn we soms afhankelijk van wat onze (kunststof) leveranciers ons kunnen bieden. Daarbij letten we zeker op brandveiligheid maar natuurlijk ook op andere aspecten die belangrijk zijn om een goed eindresultaat te kunnen garanderen. En ook bij ons zijn er zeker nog punten te verbeteren. Daarbij hebben wij het voordeel dat we als Expo Display Service Group voor onze vele Europese vestigingen centraal grote volumes kunststof in kopen. En dus behoorlijk wat in de melk te brokkelen hebben. In samenspraak met onze kunststofleveranciers zullen we de brandveiligheid van onze materialen in de nabije toekomst dan ook nog verder trachten te verbeteren.

Exposeren in het buitenland? Zorg voor een brandveiligheids certificaat!

Toch kunnen we, ondanks dat we d.m.v. certificaten kunnen aantonen voorop te lopen in onze branche als het gaat om brandveiligheid van beursstands en beurswanden, niet in alle gevallen voorkomen dat ergens ter wereld een (over)ijverige brandweer medewerker lastige vragen stelt over de door ons geleverde beursstand. Bijvoorbeeld omdat ze daar andere brandnormeringen hanteren als bij ons in Europa. En onze normeringen dus niet kennen of erkennen. We zullen u echter altijd proberen te helpen. Zorg er in ieder geval voor dat u de bij uw materialen behorende brandveiligheidcertificaten bij u heeft, met name in het buitenland! Wilt u deze van ons ontvangen? Bel ons of stuur ons dan een mail. In ons systeem kunnen we zien welk systeem met welke bedrukking u van ons heeft ontvangen waardoor we u de juiste certificaten kunnen mailen.

Michel Rijnberg

PS vragen over dit thema? Stuur mij een mail op mrijnberg@expodisplayservice.nl 

Ontvang de nieuwsbriefReageer

Naam
E-mail
(niet zichtbaar)
Commentaar
Beveiligingscode
DE CODE HIER INVULLEN AUB :
 

 
Vul jouw e-mailadres in en het downloaden zal starten:
Download start over seconden